Ontruimingsoefening

Tijdens een ontruimingsoefening brengen uw medewerkers, BHV-ers en Ploegleider BHV het ontruimingsplan in de praktijk, zodat ze precies weten wat ze moeten doen zodra een echte ontruiming moet plaatsvinden. Alle instructies en procedures oefenen we stapsgewijs en passen aan waar nodig.

Daarnaast is het wettelijk verplicht om eenmaal per jaar een ontruimingsoefening te organiseren.

Planning ontruimingsoefening

Weten jouw BHV’ers wat zij moeten doen bij een ontruiming? Werkt het ontruimingsplan? Wij helpen graag deze vragen te beantwoorden, op een manier die bij jouw organisatie en jouw medewerkers past! Je kunt bij ons terecht voor het totale proces, van het daadwerkelijk oefenen en organiseren van een ontruimingsoefening tot en met advies, observatie, evaluatie en nazorg.

ONTRUIMINGSOEFENINGEN IN FASES

Bij een ontruiming gebruik je een ontruimingsplan als handboek. Hierin is nauwkeurig beschreven wat iedereen in geval van een calamiteit moet doen. Tijdens een ontruimingsoefening worden deze procedures getest. Je BHV’ers worden bij een ontruimingsoefening begeleid door een ervaren instructeur.

Fase 0 

Communicatieoefening | Doornemen ontruimingsplan met de BHV-organisatie

Deze fase is een theoretische communicatieoefening waarbij we het ontruimingsplan doornemen met de BHV-organisatie. Daarnaast maken we samen een ronde door het gebouw om de preventieve voorzieningen onder de aandacht te brengen.

Fase 1 

Fysieke ontruiming | Datum en tijdstip worden vooraf aangekondigd

Voorafgaand aan deze oefening hebben we een voorbespreking met de organisator van deze oefening in jouw organisatie, bijvoorbeeld het hoofd BHV. Hierbij bespreken we zoveel mogelijk details. Tijdens de oefening voeren we de ontruiming uit onder leiding van onze instructeur. Deze fase raden wij bijvoorbeeld aan als je organisatie nieuw is of als je onlangs bent verhuisd. Hierbij is vaak slechts een deel van je medewerkers betrokken, bijvoorbeeld een bepaalde afdeling of een deel van het gebouw.

Fase 2 

Fysieke ontruiming | Dag of week wordt aangekondigd, maar niet het exacte tijdstip

Ook hierbij hebben we een voorbespreking met je contactpersoon en stemmen we af hoe de oefening er precies uit gaat zien: welke scenario’s oefenen we en wanneer doen we dat, wie zijn er betrokken etc. Tijdens de oefening heeft onze instructeur een minder leidende, maar meer waarnemende rol.

Fase 3 

Fysieke ontruiming | Dag of week wordt niet vooraf aangekondigd

Een ontruimingssituatie wordt in deze fase zo realistisch mogelijk uitgevoerd, dus er is geen voorbespreking. Onze instructeur komt onaangekondigd en onopvallend, dat wil zeggen niet herkenbaar naar jouw organisatie en start de oefening. Hij heeft deze dag vooral een waarnemende rol. Je kunt ervoor kiezen om bij deze oefening gebruik te maken van een lotusslachtoffer. De uitvoering van de ontruiming is in handen van jouw BHV-organisatie.

Fase 4 

Fysieke ontruiming | Externe hulpdiensten worden betrokken

Ook in deze fase heeft onze instructeur een waarnemende rol en is inzet van een lotusslachtoffer mogelijk.

Waarneming

Heb je de planning en organisatie van de ontruimingsoefening liever in eigen hand, maar wil je wel graag objectief laten beoordelen hoe de ontruimingsoefening verloopt? Dan kun je ervoor kiezen een of meerdere waarnemers in te schakelen, afhankelijk van de grootte van de organisatie. Zo kunnen de BHV’ers zich volledig op de ontruimingsoefening concentreren en hoeven zij zich niet bezig te houden met het verloop van het proces.

 

 

Voor meer informatie of een offerte neem contact met ons op! 06-18472567 of Info@ehbo-koning.com